Gép az emulánsok ellen

(avagy: Harminc éves, és még mindig él… A Commodore 64.)

 

A címötletet véletlenül találtam a világhálón, amiközben épp valami frappáns, csattanós, és első olvasatra talán enyhén cinikusnak ható szójátékot avagy -viccet próbáltam meg kiagyalni jelen cikkem számára. Eredeti változata úgy hangzott: Gép a szimulánsok ellen (és először egy az egyben szándékoztam átvenni, de meggyőztem magamat a változtatásról, nehogy plágiummal vádoljon meg valaki). Egy olyan szerkezetről esik szó a számos különböző hírportálon olvasható – ettől eltekintve nem túl érdekesnek tűnő, témába meg abszolúte nem vágó – tudósításokban, ami öt órán át tesztelve az alanyokat, állítólag kiszűri a magukat rokkantnyugdíjasnak tettető, de valójában munkaképes egyedeket közülük. Háhá, mondom, ilyen gépem nekem is van otthon… Vagy ha nem is éppen ilyen, legalábbis hasonló…

Létezik egy – kezdetektől kissé tragikomikus, de valamiért mégis olyan romantikus – kicsiny számítógép, akit immár réges-régen rokkantnyugdíjasnak szokás – azaz illik, vagy legalábbis kéne – tekinteni, azonban a huncut öreg valamiképp mégsem képes elnyugodni szépen: évről évre csökönyösen be akarja bizonyítani magáról, hogy van még benne élet. Persze, éppenséggel mondhatjuk, egy csomó másik ilyen gép is akad, hiszen előbb-utóbb minden kihajított selejt körül megjelennek kisebb-nagyobb létszámban a kultusz-éhes, keserű és fanatikus nosztalgiaklubot alapító – jobbára ártalmatlan – rajongók. De itt most az egyik legismertebb – a maga fénykorában pedig legnépszerűbb – típusról van szó. Ami meg az apropó: valamikor idén harminc esztendős a Commodore 64.

Mivel pedig ezt a jubileumot nem (sem) lehet (szabad – nem kívánt rész törlendő) megünnepeletlenül hagyni, ezért úgy döntöttem, készítek egy rövid összefoglalót a C64 hivatalos „halála” (a Commodore cég 1994-es csődje és a gyártás megszűnése) óta felvirágzó civil kezdeményezésekről. Természetesen a teljesség igénye nélkül (máskülönben sose lenne vége…), szubjektíven, inkább csak az érdekességeket kiemelve belőle. (Ami pedig még egy furcsa – ilyenformán kissé talán morbid, legalábbis szomorú – aktualitással ruházza fel e cikket, hogy öntudatlan módon ténylegesen épp a Commodore cég alapító nagy öregje, Jack Tramiel halálának napján tettem pontot a végére, melyet másnap tudtam meg – azaz most, amikor írom ezt a betoldást… Ennélfogva tehát szeretettel ajánlom az ő emlékének is.) Katt, alant az étlap (azokra a lentebb lévő takaros kis kék-zöld nyilacskákra, vagy pedig a jobboldali pirosbetűs tekercsekre tessék szépen rányomnia zegérneka zorrát):

1.) Szoftveres emulációk
2.) Kábelek és pécék
3.) A C64 utódai és a kiegészítők
4.) A SID-ek bosszúja
5.) Szoftverfejlesztések
6.) Linkgyűjtemény

Megjegyzés: Mivel ez a cikkem igen hosszú lett, és elég tömény szövegtartalmú, így PDF-ben talán könnyebb végigolvasni (ld. alább, és 24 oldal!); noha aki erre vetemedik, annak sajnos le kell mondani a képekről… A forrásokat (egyes témák oldalai és a képek) pedig jelen online verzió öt vaskos fejezete után majd a végén lehet megtalálni egy-egy kép- és linkgyűjteményben összefoglalva (ami későbbiek során tovább bővülhet!). Jó szórakozást!

 

Olessák Róbert (2012)


  Gép az emulánsok ellen
2012.04.09.
  
Harminc éves, és még mindig él… (0.3 MB)
  

Következő: „Szoftveres emulációk”

 

 

Szoftveres emulációk

Kábelek és pécék

A C64 utódai és a kiegészítők

A SID-ek bosszúja

Szoftverfejlesztések

Linkgyűjtemény