Árok Party 13.

 

Idestova tizenhárom esztendeje – azaz bőven több, mint egy egész évtizede – gyűlnek össze a nyolcbites számítógépek szerelmesei egy vissza-visszatérő kicsiny partira (az ún. Árok Partyra), hogy megünnepeljék a kedvenceik túlélését és a saját alkotói kreativitásukat.

A 13-as szám boszorkányosságán túllépve (ami úgyis csak az én állandóan túlhangsúlyozott és már-már fárasztóan elkoptatott naptári rögeszmémből fakad, ennélfogva nem is nehéz rajta túllépni) az idei alkalom több szempontból is kiemelkedőnek számíthat a korábbiakhoz képest. Például a zest fémpontja – vagy legalább az egyik – állítólag a mi kis jelenlétünk volt: CoV Ászok Kerekasztal néven. (Inkább „kerekszék”, mert asztal nem tartozott hozzá.) Sajnos nem volt túl sok időnk tisztességgel felkészülni rá, hisz alig egy-két héttel az esemény előtt került sor a szervezésére, de a lehetőségekhez képest azért mégis sikeresen produkáltunk valamit. Elsősorban természetesen az ex-főszerkesztő Rucz Lajos (azaz 1.0) érdemei vannak ebben: akit csak tudott, összetrombitált a Commodore Világ (és elődei/utódai: a Spectrum Világ, a Computer Világ, a PC és a CD Ultra stb.) nevű hírhedt régi „könyvsorozat” munkatársai közül. Mindkét emblematikussá váló kulcsfigura jelen volt: Kiss László (azaz CoVboy) és Müller Mihály (azaz Kis Gettó) személye; no és persze rajtuk kívül egy-két tucat egyéb szereplő. (Noha volt, aki csak jelképesen, távolról: így például Sótész Gögy professzor identitásáról is lehullott a lepel ezúttal.) Lajos diavetítéssel, kalappal és kisbusszal is készült, ami jó választásnak bizonyult: az összeverődő díszes társaságból – és azon kívül is – többen végigfotózták és -kamerázták az ominózus partit, mely ezáltal utólag is jól dokumentálható egy izé lett. Külön kiemelném ebből Weigert József nevét, aki eme dicső tevékenységeket hivatásszerűen is űzi, vagyis sejthető volt, hogy szépen megörökíti majd – így is történt, eredménye többek közt a jutyúbon is megtekinthető. Sőt, már előzetesen is megörökítette a társaságot a nemcsak Lajos, hanem Kun Szilárd (Kunci) önzetlen munkájával elkészülő kinyomtatott (s nyilvánosan osztogatott) félig-meddig korabeli fényképekből álló tabló is. Velünk tartott ráadásként néhány ex-Guru-tag (köztük Turcsán Tamás, azaz Shy, ki részint afféle műsorvezető-féleséggé előlépett Lajos mellett). Mivel Lajos igen felelőtlen módon beharangozott itt egy kábé három év múlva esedékes 25. éves jubileumi CoV-különszámot, ezt az ígéretét, lehet, még sokan számon fogják kérni rajta később…

Egy másik nem mindennapi nevezetesség volt, hogy jelen alkalomra elkészült egy kimondottan hihetetlen időtartam óta kitartóan fejlesztgetett játékprogram, legalábbis nagyjából (ha jól értettem, akkor egyetlen apró kijavítani való bug még megmaradt): nem más, mint a – most már mondhatjuk, hogy világhírű – Newcomer. Ennek története még valamikor a ’90-es évek első felében kezdődött (hivatalosan az első verzióját 1994-ben adta ki a Valhalla Páholy, de hát nyilván egypár évvel korábban már tervezték és dolgoztak rajta a programozói), s mostanában ő is lassan húsz esztendőssé érik majd (akárcsak a fent említett Guru magazin). Az annak idején még Lay András, Gonda Zoltán és Fóris Csaba által elindított projekt, melynek mai változatát immár teljesen más nevek jegyzik (Belánszky István, Szemeti Mihály, Kajtár Zsolt), alighanem több rekordot is döntöget: minden bizonnyal az egyik (ha nem a) leghosszabb – és egyúttal a leghosszabb ideig is készült – legutolsó Commodore-os játék.

Az Ajka közelében fekvő Ajkarendek tornatermében tartott összejövetel az első években még eléggé kis belterjesnek indult, ám mostanra szépen kinőtte magát: az azóta közkinccsé tett különféle fotóalbumokból látható, hogy egész sereg változatos korcsoportú gyülekező népség teszi azt a sokat emlegetett ős-Csokonai rendezvényhez hasonlatos hangulatúvá. Minden évben akadnak ott friss „compók” (ebből avatatlanabbak ugye arra gyanakodhatnak, hogy valami speciális „horgászverseny” lesz…); emellett most jelen volt többek közt egy házi készítésű C64 scanner; illetve egy másik élő látványosság, a hajzatába Commodore-logót borotváló úriember. (Szerencsére neki volt még miből dolgoznia, mert teszemazt a hozzám hasonlóan kissé idősebb és ritkásodó fejszőrzetűek számára e mutatvány már csak holmi „Becstelen Brigantyk”-féle stílusban menne, ami – lássuk be – kevésbé felemelő volna, és hát ugye csöppnyire sem szórakoztató…) Tiszteletét tette Beregi Tamás (azaz Berrr, a Pixelhősök szerzője); továbbá a C64 zenei feldolgozásokat kitűnően játszó SIDrip Alliance. Mielőtt a Nap lement, egy jóízű sültkolbászos falatozásra is meghívottak voltunk. (A szomszéd utcasarkon lévő vegyesbolt pedig előzékeny módon éjfélig meghosszabbította a nyitvatartását, s miután nem drága, így sűrűn látogatott, hasznos helyi kisbüfének bizonyult.)

Aki pedig nem jött el, az bánhatja: végső soron kijelenthetjük, egy itt és most – a jelenben – zajló, tehát ilyen értelemben korántsem „retró”, hanem nagyon is valós, tényleges és kézzelfogható; bár az idő kerekét a maga módján mégis visszaforgató – történelmi eseményből maradtak ki távollétükkel.

 

Olessák Róbert (2011)


  CoV Ászok Kerekasztal
2011.08.03.
  
Árok Party 13. (Ajkarendek, 2011.07.30.), Weigert József filmje (9 videó)
  

 

Árok Party 13. (2011) /2.

2011.08.02.
  
Válogatás Weigert József képeiből (forrás: (Picasaweb)) (40 kép)
  

 

Árok Party 13. (2011) /1.

2011.08.01.
  
A 13. Árok Partyn (Ajkarendek) általam készített fotók (100 kép)
  

  Árok Party 13.
2011.08.01.
  
Árok Party 13. (Ajkarendek, 2011.07.30.) (2 videó)
  

  CoV Ászok 2011 tabló
2011.07.31.
  
A 13. Árok Party alkalmából összegyűjtött tabló CoV-os arcokból (3 MB)
  

  CoV az árokparton

  
Néminemű utólagos fejtegetés az eseményről Stökiék blogján (IDDQD)
  

  Árok Party

  
Az Árok Party honlapja
  

  Newcomer

  
A Newcomer honlapja
  

  SIDrip Alliance

  
A SIDrip Alliance honlapja
  

Jegyzetek, naplók, interjúk