Lord Of The Hell

 

Ez volt a második kalandjáték, ami kikerült a kezeim közül, 1988-ban (közvetlen a Brekk! után), és nagyjából egy-két hónap leforgása alatt írtam meg az egészet. A programozói képességem ezekben a hónapokban igen gyorsan fejlődött: itt már csak a főprogram volt BASIC-ben; a sebesség- és számításigényesebb részek pedig Assembly-ben készültek. (A szótárban kereső szóértelmező rutin, és a képernyőosztásos grafikai megjelenítéshez kellő raszter-interrupt.) Ezeket az alapvető tulajdonságait tekintve tehát ez a játék immár közel egy színvonalon állt az egy évvel korábban megjelenő Rátkai István-féle Időrégésszel. (Utóbbinak persze szebb rajzai voltak, és egy kicsit hosszabb cselekménnyel bírt.)

Ugyanakkor sokmindenben egyszerűen lusta voltam igényesnek lenni: így például a szöveget még mindig nem tördeltem, és nem választottam el a sor végén… Az illusztrációkat is igen hebehurgyán dobáltam csak össze; ilyen, és más hasonló „csiszolatlanságok” sajnos jelentősen rontanak az összképen, és azt mutatják, egyáltalán nem vettem a feladatot komolyan. (Tényleg nem; de utána megszületett már az elhatározás, hogy így tegyek.) Alapjában véve semmiféle szándékom sem volt az egésszel az átmeneti szórakoztatásra irányuló helyi kreatívkodáson kívül, ám a matematikatanárom – miután egyszer véletlenül meglátta – elültette a bogarat a fülemben, hogy érdemes volna bepróbálkozni egy kiadásra szánt programverzióval is… Ez a játék ilyesmire nem volt alkalmas. (De legalább volt már honnan elrugaszkodni.)

Az angol nyelvű címadás a rákospalotai Csokonai Művelődési Házban zajló másolópartikon való részvételből adódott, mivel úgy gondoltam, könnyebb lesz majd ezáltal a gyanútlan és ismeretlen cimbik floppy lemezeire csempészni az alkotást. Még egy figyelemreméltó vonása a játéknak, hogy legtöbb szimpatikus szereplőjét különösebb indokolás nélkül agyon kellett lőni. (Eleve a történet a főhős halálával kezdődik a pokolban.)

 

Olessák Róbert (2011)


  Játékaim (1987-2001) /1.
2011.09.01.
  
1. fejezet: A kezdetek…
  

  Játékaim (1987-2001)
2011.09.01.
  
Személyes nézőpontból írott összefoglalóm a játékaim fejlesztéséről
  

 

Game(s) Over…

2011.09.01.
  
Képgyűjtemény játékokról, amelyekhez közöm volt (200 kép)
  

  Lord Of The Hell
2011.09.01.
  
A játék letöltése (0.3 MB)
  

  Lord Of The Hell (megoldás) (PDF)
2011.11.11.
  
A játék megoldása (0.1 MB)
  

  Lord Of The Hell (CoV-leírás)
  
A játék leírása a CoV 17-ben
  

  Lord Of The Hell (IFDB)
  
A játék IFDB oldala (Interactive Fiction Database)
  

C64 játékok