Isten Nyila

 

Az „együttes” (vagy mondjuk inkább így: a projekt) az évek során több ízben is már-már a megalakulás szélére sodródott; azonban ezt valamiért minduntalan szükségesnek látszott elhalasztani. Lehet, hogy ez most már mindörökre így marad. Sőt, lehet, hogy így jobb neki – félig a lét és nemlét határán, ám mindig csak a képzeletben időzve, de soha meg nem valósítva igazán. És az is lehet, hogy ez az egész itt mind nem igaz. (Bár lehet, hogy a fele az!) Ami biztos: ebből, ilyen néven, koncertezés, fellépés már sose lesz… Az ugyanis sosem volt a cél. Hanem akkor – mi is?

Az Isten Nyila – nos hát, tulajdonképpen ez egy gyűjtőnév. Eredetileg a sokféle szimbolikus jelentéssel bíró szóösszetétel – oly sok más alapvető ötletcsírához és másféle „szellemességhez” hasonlóan – Paulinyi Tamás agyszüleményeként jött világra még valamikor a ’90-es évek folyamán. Mikor azután – a Szintézis Szabadegyetem szerves részeként – megalakult végül is a mi kis házi sámándobkörünk 1997-ben, az azon belül önállóan formálódó együttesünk egyik első neveként ez természetes módon merült fel. Sajnos azonban a tagok többségének nem tetszett, így emiatt utóbb elvetettük ezt is – akárcsak sok más egyéb nevünket… (Néhány példa: Ahhoz Képest, Ennyi Tellett, Élő Állat, Ördögszekér, Égi Ménes, Vesszőparipák stb. – jóllehet a névadásból ilyképpen kiselejteződve mindezek a mókás kifejezések legalábbis számcímek formájában azért várhatóan visszaköszönnek majd még…) Mivel nem is nagyon tudtunk megegyezni semmilyen más, kellően frappáns és odaillő elnevezésben, így a rendkívül fantáziadús „Szintézis Sámándobkör” név ragadt meg a végső és végleges változatként mindmáig. Kezdettől fogva akadtak azonban olyan – az eredeti elképzeléstől többé-kevésbé elrugaszkodó, vagy eltérő elemekkel kombinálni próbáló – kísérleti próbálkozások, amelyeket nem igazán lehetett beleilleszteni a többi néven futó skatulyáinkba, s mindezeknek afféle összesített gyűjteménye jelenik meg ez alatt a név alatt. Ilyenek voltak például a 2001-től kezdve elkészülő Évszakdobok köré építkező, Rituális Színház jellegű megmozdulások, amiből egy jellegzetes kicsiny műsort nyújtottunk (többek közt) a Patakyban és a PeCsában is 2003-ban és 2004-ben (Táltos dobok tánca cím alatt). Vagy ide sorolom én kezdetektől fogva ugyancsak a saját, személyes kis dalszerzői próbálkozásaimat… A többi együttesünk (a Sámándobkör, a Kiyo-Kito és a Stonehenge) közös jellemzője a társas dobolásra épülő, élő és akusztikus hangzás – mindebbe az elektromos és (még inkább) az elektronikus eszközök hangzásvilága nem igazán illeszthető bele: a villamosságot, az elektromosságot (szimbolikus villámként) megidéző Isten Nyila név pont erre a különbségre utalna itt szándék szerint leginkább. (Ugyanezt a kifejezést – egy másik értelmezésben – akár még a mennydörgő taiko dobolásra is rá lehetne húzni; mint amiképp ezt tették például a „Rolling Thunder” névben – a taiko.com nemzetközi webhelyen.) Egyelőre nem sok vállalható – és ténylegesen, úgymond, megvalósult – eredménye van a dolognak; éppenséggel szinte semmi; ez az egész mindig csak a virtuális tervek halmaza. Apránként és lépésenként azért csak-csak kibontakozik belőle majd valami…

Általában félkész kezdeményeket és csírákat nem áll szándékomban nyilvánosságra hozni. Egyetlen kis demót azért mégis feltöltöttem, nem mintha egy teljes értékű szám volna – mint ahogyan nem is az –, hanem pusztán csak az érdekesség okán. Az érdekesség pedig az, hogy kizárólag a C64 harminc éves hangcsipje (a SID, és abból pedig négy darab) szól benne, és az is csupán egy bizonyos hangszínre van állítva (ennek volna ez a demója; noha ebből kifolyólag nyilván kissé gépies és monoton). Mikor szert tettem a HardSID 4U példányomra, ezzel a kis projektemmel „teszteltem” a hangját. (Ugyanakkor nem nyersen és közvetlenül szól a hangja, hanem alaposan effektezve van az UAD-1 DSP-kártyáról a kedvenc effektjeimmel, úgymint Plate 140, RE-201, 88RS és Moog Filter csaknem minden sávon… No és többszörösen újra-felvett sávok vannak összerétegezve benne; tehát nem biztos, hogy felismerhető, hogy mi is szól; de legalább érdekes, mint kísérlet.)

Sajnos időközben szétterjedt a névötlet, s manapság már boldog-boldogtalan írogat az interneten mindenfélét e néven (néhány évvel ezelőtt még alig egy-két találatot dobott fel a gúgli). Persze nem baj, ettől én még nem változom meg.

 

Olessák Róbert (2010)


  Évszakdobok

2011.07.11.

  
Damoklész dobja
  

 

Retró fotók

2011.07.24.
  
Saját, személyes kis retró fotóalbumom (40 kép)
  

 

Aachen

2011.07.03.
  
Az aacheni fellépés (18 kép)
  

  Együtteseink brosúra (2010)
2011.07.07.
  
Rövid ismertető brosúra (Kiyo-Kito, Szintézis és Stonehenge) (0.4 MB)
  

Zenék