Optimalizálás (2011.11.01.)

 

Az elmúlt egy-két hónapban (és azon belül is különösképpen az elmúlt néhány hétben) a honlap optimalizációjával foglalatoskodtam a legtöbbet.

A legelején, amikor nekiálltam fél éve a honlap szerkesztésének, egy csomó jellemzőt és tulajdonságot lusta voltam korrekt módon beállítani; pontosabban nem is lusta, hanem mivel gyorsan akartam a tartalmak feltöltésével is előrehaladni, ezért inkább későbbre halasztottam el őket. Így például nem voltak beállítva az oldalak címei (mindenhol a honlap neve szerepelt), nem volt a lapnak saját ikonja, és meghagytam egy csomó alapbeállítást default-ban (margók szélessége stb.); nem volt rendesen kidolgozva a háttérkép (csak összevissza dobálva); ezeket mind az első (vagy még inkább a nulladik) lépés gyanánt kellett volna megcsinálni tisztességesen. Időközben szépen felhízott a tartalom, s mostanra már sokkal nagyobb munkát jelent visszamenőleges módon javítgatni ezeket. Ami kezdetben még pár tucat volt, jelenleg már több ezer. (Csak külön a magyar és angol, szerkesztett HTML-kódot tartalmazó részek önmagukban összesítve több, mint 3000 oldalt foglalnak el pillanatnyilag; és ez a mennyiség a jövőben csak tovább nő.) Így aztán most több heti munkám ment el csak azzal, hogy rendbetettem ezt.

Ezenkívül a rengeteg szövegben óhatatlanul is felhalmozódott még számos nyelvtani és helyesírási hiba, félreütés, elírás. Lehetőség szerint igyekeztem ezeket is kigyomlálni, kifésülni belőle. Nem beszélve az angol nyelvű fordításokról (ezek jó része még mindig hátra van, egy ideig még adós maradok velük).

Az ikonok, és a cikkekben szereplő kicsinyített képek, illusztrációk mindenhol a teljes méretükkel szerepeltek, és a böngészőre bíztam az adott méretűre zsugorítást; ez is hiba volt. Nemcsak azért, mivel lassítja a betöltést (ez manapság már nem számít, hisz kit érdekel, egy vagy másfél másodpercig tartott-e a betöltés…), hanem mert a különféle böngészők mind-mind másképp kicsinyítenek, így nem pont ugyanúgy nézett ki az oldal mindenhol; volt, ahol az ikonok és képek kimondottan rondák lettek emiatt. Tehát ezeket is korrigálni kellett mindenütt.

Az egész honlap struktúráját is egy kicsit megváltoztattam és átszerveztem, hogy logikusabb, koherensebb, áttekinthetőbb legyen. Ebből kifolyólag bizonyos részek más URL-címeket kaptak, például az irodalmi cikkek sorszámozása is teljesen más lett. (Ha valaki letöltött már korábban ilyen tartalmú PDF-fájlokat innen, akkor legyen szíves, töltse le őket újra, mivel azok is tartalmazzák ezeket a megváltozott URL-eket!)

Igen sokat változtak a játékleírások, és a különféle letölthető játékcsomagok (tartalmilag is). Például A gálya – „reloaded”: a benne lévő 37-oldalas játékleírás még mindig tele volt egy csomó helyesírási hibával és félregépeléssel (e hatalmas szövegmennyiség rohamtempóban történt beírása nem ment másként, sajnálom), ezeket mind kijavítottam, plusz kibővítettem a csomagot egy rövidített, hatoldalas végigjátszással és annak angol nyelvű verziójával. (A Játékaim (1987-2001) című írás angol nyelvű fordítása is még hátra van, de hamarosan beleteszem azt is, mihelyt elkészül!) Tehát aki letöltötte ezt, azt kérem, ugyancsak töltse újra le.

És még sok-sok egyéb apróság…

Archívum (2011)